Αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα?

Πολύ συζήτηση γίνεται για το αν έχουν αυξηθεί ή οχι τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον Ελλαδικό χώρο ....
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται οτι έχουμε μια αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίων όπου υπάρχει μια σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες κάτι που έχει ωθήσει στην έξαρση ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Τον τελευταίο καιρό είχαμε και αύξηση των υδροστροβίλων και ανεμοστροβίλων μικρής έκτασης και έντασης . Φυσικά αν δεν υπήρχαν τόσες νέες κάμερες και παρατηρήσεις από τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους-λάτρες του καιρού δεν θα είχαμε δώσει τόση σημασία .Αντίθετα τα Μ.Μ.Ε βλέπωντας όλα αυτά αυξάνουν το μέγεθος της καταστροφολογίας καθώς μέσω τέτοιων ειδήσεων βρίσκουν τρόπο και χρόνο να ενισχύσουν την κινδυνολογία για τον καιρό της Ελλάδας.

Σίγουρα υπάρχει μια αύξηση αυτών των φαινομένων τα οποία σημειώνοντας και τα παλαιότερα χρόνια απλώς δεν είχαμε τόσο εξελιγμένα μέσα καταγραφής έτσι ώστε να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στην παρατήρηση τέτοιων φαινομένων.

Όλα αυτά φαινόμενα είναι συνέπεια των ισχυρών καταιγίδων που επηρεάζουν την χώρα μας τα οποία τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της κυκλοφορίας των συστημάτων στον πλανήτη. Η υπάρχουσα καιρική διάταξη των συστημάτων ευνοεί συνεχώς την ύπαρξη βροχών,καταιγίδων και νότιων ανέμων ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι τόσο συχνή,καθώς υπήρχαν και ενναλαγές με βόρειους ανέμους και πιο χειμωνιάτικα μοτίβα στον καιρό.

Τα τελευταία 2 χρόνια οι βόρειοι άνεμοι έχουν εκλείψει από τον Ελλαδικό χώρο,όπως και τα μελτέμια φέτος το καλοκαίρι με συνέπεια την αύξηση των βροχών και καταιγίδων μέσα στο καλοκαίρι αλλά και στις άλλες εποχές συνοδεία δυτικών και νότιων ανέμων.

 

Το συμπέρασμα είναι πιο απλουστευμένα οτι τον τελευταίο καιρό αυτή εμμονή του καιρού που είναι καθαρά μετεωρολογικό θέμα ,έχει αλλάξει κάπως το κλίμα σε πιο τροπικό με τις απότομες αλλαγές από τις ζέστες στις καταιγίδες ακόμα και το καλοκαίρι με συνέπεια να έχουμε πιο άκραία φαινόμενα σε μια πιο ασταθή ατμόσφαιρα. Αυτό σίγουρα μπορεί να είναι κάτι παροδικό καθώς η κυκλοφορία αλλάζει συνέχεια και μπορεί να βρεθούμε είτε στον ψυχρό τομέα με πολύ κρύο και χιόνια είτε στον θερμό τομέα με πολύ νερό,νοτιάδες και ήπιους θερμοκρασιακά χειμώνες αλλά και καλοκαιρία σχετικά δροσερά.

 

Τα τελευταία 2 χρόνια είχαμε και ήπιους χειμώνες και σχετικά "ανεχτα"¨καλοκαίρια χωρίς κάποιο σοβαρό επεισόδιο καύσωνα αντίθετα είχαμε αύξηση των καταιγίδων στον Ελλαδικό χώρο ,απουσία μελτεμιών και αυτό είχε και ως συνέπεια η όλη κυκλοφορία να φέρει και εντονότερα φαινόμενα σε ένταση και διάρκεια(όπως χαλάζι,ριπαίους ανέμους,υδροστρόβιλους,μικρής έκτασης ανεμοστρόβιλους κ.τ.λ) τα οποία ήταν συνέπεια ισχυρών καταιγίδων.

 

Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε από το http://www.metar.gr κάποιες εικόνες από το φετινό καλοκαίρι με υδροστρόβιλους αλλά και και νυχτερινές καταιγίδες που απαθανάτισαν εραστές του καιρού(ερασιτέχνες μετεωρολόγοι):

Κίθυρα-Υδροστρόβιλος:

Άγιον Όρος-Υδροστρόβιλος:

Κρήτη-Υδροστρόβιλος:

Μικρής έκτασης ανεμοστρόβιλος στην ξηρά στον Ασπρόπυργο Αττικής:

Ηγουμενίτσα:

"Διπλός υδροστρόβιλος ανάμεσα Σκιάθο-Σκόπελο τα ξημερώματα του Σαββάτου 6/9/2014 εν μέσω καταιγίδας!

 

Νυχτερινές καταιγίδες:

Μακρινή καταιγίδα στην Αργολίδα πίσω από τον Πάρνωνα -Η φωτογραφία από Μεγαλόπολη Αρκαδίας:

Καταιγίδα στην Χαλκίδα:

Καταιγίδα στην Χαλκιδική:

Καταιγίδα στον Θερμαικό -Θεσσαλονίκη:

Λήμνος: