Η τάση του καιρού μέχρι το τέλος του 2015

 

Βαδίζουμε σιγά σιγά προς το τέλος του φετινού έτους με το καιρό το φετινό Φθινόπωρο αλλά και τον Δεκέμβρη να μην θυμίζει σε τίποτα τον παλιό καλό καιρό με τους νοτιάδες και τις βροχές του Φθινοπώρου οι οποίες έπεσαν "εν μια νυκτί" καθώς οι σοβαρές-ουσιώδες αλλαγές του καιρού μέχρι τώρα είναι μετρημένες.

Τους τελευταίους μήνες κυριαρχεί ένα περίεργο καιρικό σκηνικό το οποίο χαρακτηρίζεται από αμέτρητες ώρες ηλιοφάνειας,καλοκαιρίας,εξασθενημένων ανέμων ενώ οι αλλαγές του καιρού είναι άφαντες σε γενικές γραμμές αν εξαιρέσει κανείς το τσουχτερό κρύο και τις παγωνιές που κάνει τις βραδινές και πρωινές ώρες.

Κάποιος θα αναρωτηθεί οτι έχει ξανασυμβεί να έχουμε ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες τα Χριστούγεννα,προφανώς και έχει συμβεί με πρόσφατα παραδείγματα το 2012 και πέρσι το 2014 και πολλά ακόμα από το μακρύ καιρικό ιστορικό των τελευταίων 30-50 χρόνων.

Φέτος παρ'όλα αυτά εκτός από την Ελλάδα θα κάνει και η Ευρώπη αλλά και τα Βαλκάνια "ανοιξιάτικα Χριστούγεννα" καθώς η καλοκαιρία τον Δεκέμβρη έχει επηρεάσει και την υπόλοιπη Ευρώπη με αποτέλεσμα οι Άλπεις και άλλα χειμερινά θέρετρα να είναι άδεια από χιόνι. 

Αυτό που έχει αλλάξει φέτος είναι οτι αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία η οποία δεν είναι σπάνια για την Ελλάδα επηρεάζει μεγάλο μέρος της Ευρώπης όπου ένας γιγάντιος ανιτκυκλώνας έχει εγκατασταθεί εδώ και σχεδόν 2 μήνες πάνω από την Ευρωπαική Ήπειρο. 

Χαρακτηριστικός ο παρακάτω χάρτης που δείχνει οτι ο φετινός Νοέμβριος σύμφωνα με το NOAA ήταν ο πιο ζεστός Νοέμβριος όλω των εποχών από τότε που έχουμε μετεωρολογικά  στοιχεία(1880):

 

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού στις γιορτές των Χριστουγέννων ο καιρός φαίνεται να συνεχίζει να είναι καλός με την θερμοκρασία ολοένα και να ανεβαίνει φτάνοντας ακόμα και τους 18-20οC στις 23-25 Δεκέμβρη. Ωστόσο ο παγετός ,το κρύο και οι ομίχλες τις πρωινές ώρες θα συνοδεύουν αρκετές περιοχές της χώρας όπως ο θεσσαλικός κάμπος,τα Ιωάννινα,την Τρίπολη αλλά και οροπέδια -κάμπους της Μακεδονίας-Στερεάς Ελλάδας.

Μετά τα Χριστούγεννα το διάστημα 26-29 Δεκέμβρη φαίνεται η θερμοκρασία να πέφτει σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ από εκεί και μετά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση τι θα γίνει κοντά στην παραμονή της πρωτοχρονιάς και τις πρώτες μέρες του Γενάρη όπου κάτι φαίνεται να αλλάζει αλλά ακόμα είναι νωρίς για δούμε λεπτομέρειες .

Δεν μπορεί πάντως τόση καλοκαιρία και ηλιοφάνεια όλο και κάποια απότομη αντίδραση θα μας ετοιμάζει ο καιρός για την συνέχεια...