Πρόβλεψη Χειμώνα-Καιρος

Οι Ιταλοί μετεωρόλογοι δίνουν την δικιά τους εκδοχή για το ερχόμενο χειμώνα 2013-2014 όσον αφορά την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις τους κάνουν για έναν χειμώνα γενικά ήπιο χωρίς πολλά χιόνια στην Αγγλία και την Ιβηρική χερσόνησο ενώ στα Βαλκάνια την ανατολική και βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη δίνουν κρύο χειμώνα με χιόνια αλλά λιγότερες βροχές .

Στο παρακάτω χάρτη βλέπετε μια εικόνα για το ερχόμενο χειμώνα:

Normale: Νορμάλ χειμώνα βάση κλιματικών τιμών γενικά φυσιολογικός

PIU'SECCO:Πιο ξηρός χειμώνας δηλαδή λιγότερες βροχές από τις φυσιολογικές .

UMIDO: Υγρός χειμώνας δηλαδή παραπάνω βροχές από τις φυισιολογικές

NEVE: Έντονες χιονοπτώσεις -παραπάνω από τις ετήσιες κλιματικές τιμές

ΜOLTO FREDDO: Πολύ κρύο -χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τις κλιματικές τιμές

FORTI: Ισχυρές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις συνοδεία χαμηλών θερμοκρασιών

ΜΙΤΕ: Ήπιος χειμώνα με λίγες βροχές και χιόνια-φυισιολογικές θερμοκρασίες

Α VOLTE MOLTO FREDDO: Πιο κρύος χειμώνας (ένα στάδιο λιγότερο από το MOLTO FREDDO)

IL PEGGIO DELL'INVERNO: Δριμύ κύμα ψύχους-πολύ βαρύς χειμώνας

 

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την Ελλάδα οι Ιταλοί μετεωρολόγοι δίνουν αρκετό κρύο στην Αδριατική αλλά και στην βόρεια και βορειοδυτική Ελλάδα το οποίο ίσως συνοδεύεται και από χιονοπτώσεις ενώ στην κεντρική και νότια χώρα δίνουν αρκετές βροχές και καταιγίδες.

 

Η μετάφραση κατά κάποιο τρόπου αυτού του χάρτη είναι μια κυκλοφορία η οποία ευνοεί τις βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ αρκετές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα περισσότερα ορεινά και βάση αυτών των χαρτών και σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδα με χαμηλό υψόμετρο.

Όπως βλεπετε και στους χάρτες το συσσωρευμένος ψύχος στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη θα δείχνει διαθέσεις να κατέβει νοτιότερα με πιθανές κυκλογενέσεις σε Ιόνιο και Αδριατική με τα χαμηλά να περνάνε πάνω από την κεντρική και βόρεια χώρα με κατεύθυνση την Μαύρη Θάλασσα.

Μια τέτοια κυκλοφορία ευνοεί πιο πολύ την κεντρική και βόρεια Ελλάδα όσον αφορά τις χιονοπτώσεις ενώ βροχές και καταιγίδες  θα σημειώνονται στα πιο κεντρικά ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Το συμπέρασμα των Ιταλών μετεωρολόγων είναι οτι ο καιρός δείχνει να εντοπίζεται πιο πολύ στην Ελλάδα και όχι τόσο στην Ιταλία όπου θα έχουμε έναν υποθετικά φυσιολογικό για τις κλιματικές τιμές χειμώνα.

Προφανώς πριν τον χειμώνα έχουν κυκλοφορήσει αρκετές μακροπρόθεσμες προγνώσεις από Αμερικάνους και Ευρωπαίους μετεωρολόγους ,αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θα έχουν και μεγάλο ποσοστό επαλήθεσυης καθώς πρόγνωση καιρού μπορεί να γίνει με ασφάλεια μόνο τις ερχόμενες 3-6 μέρες (μερικές φορές όμως δεν είναι εφικτή η πρόγνωση ούτε και 2-3 μέρες πριν). Γι'αυτό το λόγο ρίχνουμε μια ματιά σε αυτές τις προγνώσεις και περιμένουμε απλά να αποφασίσει ο καιρός και μνόνο την τελική έκβαση στον φετινό χειμώνα.