Εκτίμηση καιρού -Γενάρης 2014

Καθώς μπήκαμε στον δεύτερο μήνα του χειμώνα ημερολογιακά ,ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός μιας και βαδίζουμε στην καρδιά του χειμώνα.
Δυστυχώς τα στοιχεία μόνο ενθαρρυντικά δεν μπορεί να είναι για την ώρα καθώς η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων δεν δείχνει ευνοική για την χώρα μας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.
Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια οτι θα έχουμε γενικά ήπιες θερμοκρασίες ,πάνω από τα επίπεδα της εποχής,απουσία υετού(είτε αφορά βροχοπτώσεις είτε χιονοπτώσεις) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει και ο χειμερινός τουρισμός σε πιο χειμερινές συνθήκες για την εποχή που διανύουμε.

Πιο αναλυτικά:

Το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη θα κυλίσει γενικά με ήπιες συνθήκες,χωρίς αξιόλογες βροχές και κακοκαιρία στον ελλαδικό χώρο καθώς θα βρισκόμαστε υπό το καθεστώς υψηλών πιέσεων ώς αποτέλεσμα της γενικότερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη και στον βόρειο Ατλαντικό.

Στις 6-7 του μήνα ένα σύστημα το οποίο έδειχνε διαθέσεις να επηρεάσει την χώρα μας με βροχές φαίνεται οτι θα κινηθεί αρκετά δυτικά και νότια της Ελλάδας με αποτέλεσμα να μην ευνοηθεί η χώρα μας από κάποιες βροχές ,πιθανώς ίσως η νότια νησιωτική χώρα να δεχτεί κάποια φαινόμενα αν αυτό το χαμηλό κινηθεί πιο ανατολικά βορειοανατολικά.

Η όλη "μουδιασμένη" κατάσταση όσον αφορά το καιρό δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά κσι την βορειοανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια αλλά και την κεντρική Ευρώπη. Άρκετά ήπιος χειμώνας με απουσία σοβαρού ψύχους ακόμα και στην Ρωσία αλλά και γενικότερα στην βόρεια Ευρώπη.

Ωστόσο στην βορειοδυτική Ευρώπη και την Μεγάλη Βρετανία οι κακοκαιρίες διαδέχονται η μια μετά την άλλη και μάλιστα είναι τόσο ισχυρές που προκαλούν και προβλήματα καθώς αυτά τα χαμηλά που βαθαίνουν τόσο που το κέντρο τους φτάνει σε επίπεδα τυφώνα με οτι συνέπειες έχει αυτό.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι οτι έχουμε έναν ισχυρό αεροχείμαρο στο βόρειο Ατλαντικό όπου εδώ και εβδομάδες ανατροφοδοτεί βαρομετρικά χαμηλά σε επίπεδο τυφώνα με την ίδια τροχιά βόρειας της Αγγλίας με αποτέλεσμα η υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ευρώπη να μην έχει διαταραχές καθώς βρίσκεται κοντά σε υψηλές πιέσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν την νοτιότερη κίνηση των χαμηλών αυτών.

 

Όπως βλέπετε και στον παραπάνω χάρτη συνεχόμενα χαμηλά από τον Ατλαντικό με κατεύθυνση την Μεγάλη Βρετανία και βορειότερα δεν αφήνουν περιθώρια στον Αζορικό Αντικυκλώνα να εισέλθει βορειότερα έτσι ώστε κάποια από αυτά τα χαμηλά ή οι αυλώνες να κατέλθουν στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε το θερμό τομέα πάνω από την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο τα Βαλκάνια ακόμα και την Ρωσία.

Σε πιο ευνοική θέση από αυτά τα χαμηλά ίσως βρίσκεται η Ιβηρική χερσόνησος καθώς οι εκτεταμένοι αυλώνες που συνοδεύουν τα βαρομετρικά χαμηλά αυτά ,δημιουργούν αποκομμένες ψυχρές λίμνες η επιφανειακά χαμηλά με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται βροχές σε αυτές τις περιοχές.

Έτσι από οτι φαίνεται μέχρι και τις 10 του μήνα δεν δείνχει να αλλάζει κάτι. Από τις 10 μέχρι τις 15 Γενάρη ίσως έχουμε κάποιες αλλαγές στο καιρό με επικράτηση βορείων ανέμων ,πτώση της θερμοκρασίας και κάποιες βροχές στα ανατολικά και νότια. Υπάρχει μια υποψία αλλαγής της κυκλοφορίας στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη και γενικώς από τις 15-20 του μήνα και έπειτα.

Νεότερα για την εξέλιξη του καιρού σε νεότερο άρθρο.