Η τάση του καιρού μέχρι τα Χριστούγεννα

 

Μπορεί τις τελευταίες μέρες να μυρίσει λίγο χειμώνας αλλά προς το παρόν μόνο χειμώνας δεν είναι αυτό που διανύουμε καθώς εκτός από το τσουχτερό κρύο τις πρωινές ώρες ,η ηλιοφάνεια είναι κύριο χαρακτηριστικό του φετινού Δεκεμβρίου και συνεχίζεται από τον Νοέμβριο(εκτός από μια μεταβολή στο τέλος του προηγούμενου μήνα).

Από εδώ και πέρα και πάλι ο καιρός θα είναι σε γενικές γραμμές καλός,με ηλιοφάνεια,παγετό νωρίς το πρωί και χαμηλές θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν και τους -5 με -8 σε ηπειρωτικές περιοχές όπως( π.χ. Πτολεμαίδα-Γιάννενα-Καρπενήσι-Νευροκόπι-Γρεβενά-Τρίπολη). Το μεσημέρι οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν μέχρι και τις 16-17 Δεκέμβρη όπου και πάλι θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία.

Στις 17-18 Δεκέμβρη θα έχουμε μια νέα πτώση της θερμοκρασίας-ενίσχυση βοριάδων και πάλι και κάποια συννεφιά με λίγα κατά κανόνα ασθενή φαινόμενα(βροχή στα πεδινά-χιόνια στα ορεινά) στις ανατολικές περιοχές της χώρας(όπως είχαμε και στην διαταραχή που μας επηρεάσει στις 11-12 Δεκέμβρη).

Η μικρή πρόσκαιρη άνευ σημασίας αλλαγή όπως απεικονίζεται στον ακόλουθο χάρτη:

 

Από οτι φαίνεται μετά τις 18 θα υπάρξει πάλι μια περίοδος με καλό καιρό ,τσουχτερό κρύο και ηλιοφάνεια μέχρι και τις 20-21 Δεκέμβρη. Δυστυχώς δεν φαίνεται ο καιρός να βοηθάει το χειμερινό τουρισμό ούτε πριν τις γιορτές με κάποια χιόνια αξιόλογα στα χιονοδρομικά ,και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά και η ηλιοφάνεια που θα κυριαρχεί μόνο Δεκέμβρη δεν θα θυμίζει.Μόνη παρηγοριά το κρύο που θα είναι έντονο τις βραδινές-πρωινές ώρες.

 

Από εκεί και μετά μέχρι τα Χριστούγεννα δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση ωστόσο με τα σημερινά στοιχεία φαίνεται να έχουμε καλό γενικά καιρό με ηλιοφάνεια ,κρύο τις πρώτες πρωινές ώρες και οι βοριάδες εξασθενημένοι.