Μέσες θερμοκρασίες ελληνικών θαλασσών

 

 

ΜΕΣΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

 

 

Οι παρακάτω χάρτες αποτυπώνουν σε χρωματικές διαβαθμίσεις τις μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες των ελληνικών θαλασσών. Οι τιμές αφορούν το επιφανειακό στρώμα των υδάτων και είναι αποτέλεσμα παρατήρησης από το 1850 εώς το 2006 (χρονοσειρά 157 ετών).

 

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 

Το ιστορικό Θερμών εισβολών στην Ευρώπη‏

Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου για τον καιρό, κάνει πολλούς νεοφώτιστους στο χώρο της μετεωρολογίας και κλιματολογίας να ρωτούν για τα λεγόμενα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, 

τα γνωστά καιρικά ρεκόρ. 

Στο παρόν άρθρο/μελέτη, παρατίθεται ο χάρτης της Ευρώπης στον οποίο αποτυπώνεται (με χρωματικές διαβαθμίσεις) η γεωγραφική κατανομή των απολύτως μέγιστων καταγεγραμμένων θερμοκρασιών, οι οποίες από δω και πέρα θα αναφέρονται ως Τ (θερμοκρασία) και Τmax (maximum temperature).

Θερμοκρασιακές μεταβολές στην Ευρώπη

 

ΜΕΣΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΝΥΚΤΩΝ (Tmin >20 C)

& ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ (Tmax >35 C) ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ 30ΕΤΙΑΣ 1961 – 1990

 

 

Αφρικανική σκόνη: Σύντομη επισκόπηση της δεκαετίας 2000-2010

 

Η έρημος Σαχάρα (Εικ.1) αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή σκόνης στον κόσμο (Prospero et al., 2002), ικανή να μεταφέρει σημαντικά ποσά σκόνης προς τον Β. Ατλαντικό ωκεανό και την Μεσόγειο θάλασσα (Kallos et al., 2006). Ειδικότερα για την ηπειρωτική Ευρώπη, οι κυριότερες πηγές σκόνης εντοπίζονται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Β. Αφρικής (Leon and Legrand, 2003; Prasad and Singh, 2007).

Sahara satellite hires

Θερμοκρασιακή αναστροφή-Μη πραγματική θερμοκρασία

 

Ενα φαινόμενο που παρατηρείται σχεδόν συχνά και αφορά τη μετεωρολογία είναι το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής

 

Ετήσιος μέσος όρος θερμοκρασίας / υετού στην Αθήνα από τον 19ο Αιώνα

Κλιματική αλλαγή ή διανύουμε απλά μια θερμή δεκαετία;

Στο άρθρο αυτό θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε μέσω γραφήματος , την πορεία της διακύμανσης του ετήσιου μέσου όρου της θερμοκρασίας αλλά και του υετού , όπως αυτά έχουν καταγραφεί επίσημα από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. Η καταγραφή των δεδομένων αρχίζει από το 1860 για τον ετήσιο μέσο όρο του υετού , και από το 1901 για τον ετήσιο μέσο όρο της θερμοκρασίας.